Vad innebär det att sälja faktura?

Inom näringslivet idag så finns möjligheten med detta som kallas för att sälja fakturor. Det ses som en naturlig del i en affärsverksamhet. Idag finns det olika företag och instanser som sysslar med just detta, läs mer här om en av dem. 

Den största anledningen att sälja fakturor det är för att öka företagets likviditet, eller betalningsförmågan. Detta kan vara något som nystartade företag har behov av, men även företag som varit med länge.

Oftast drar ju företag in pengar genom att fakturera sina kunder och så får man betalat av dem inom 30-90 dagar. Men finns det behov av att få dessa pengar snabbare så kan man välja att sälja dem, till ett factoringbolag. 

Vem kan köpa dina fakturor?

Det finns flera olika ställen som köper fakturor, oftast så kallade factoringbolag. Du bör se till att jämföra dem mot varandra, så att du kan välja det bästa alternativet som passar dig och ditt företag. Det är viktigt att du väljer ett factoringbolag du känner att du kan lita på och som du känner dig trygg med.

Viktigt är även att veta skillnaden mellan sälja fakturor med eller utan regress. Regress står för återgång och säljer du en faktura med regress så innebär det att du och ditt företag är de som behåller risken och måste se till att fakturan betalas i slutändan. Utan regress så är det själva factoringbolaget som står för alla risker.

2 Mar 2022